Bevrijding van bedrog.

Het is ongeveer een uurtje rijden als we aankomen bij Antropia, cultuur- en Congrescentrum op Landgoed De Reehorst in Driebergen. Antropia is de gastgever van ‘Bevrijding van Bedrog’. Een evenement dat voor de derde keer werd georganiseerd met stichting ‘Gezond verstand’, Stichting ‘11 september’ en de ‘Vereniging van Vrije Journalisten’ als initiators.

Vrede is géén oorlog, Vrijheid is géén slavernij, Kennis is kracht

Een prachtige locatie om een hele dag samen met andere ‘wakkeren’ en ‘bewusten’ te vertoeven. Er zijn enkele honderden mensen aanwezig die net als wij erg nieuwsgierig zijn naar de ervaringen die we die dag zouden opdoen. Vele ‘Alternatieve media-bubbel BN’rs’ zijn net als wij aan het opstarten met koffie of thee. Leuk om in een ontspannen en gelijkwaardige ambiance zoveel bekende voorvechters voor de vrijheid te ontmoeten en soms zelfs te spreken.

In de grote zaal start het evenement echt als Karel van Wolferen acte de présence geeft. De oud en weer nieuwe journalist geeft passievol een toespraak die meteen de toon zet voor de rest van de dag. Een enorme kennis, diepgang en bevlogenheid die alle volgende sprekers op scherp zet.

Vele bekende en soms minder bekende sprekers komen gedurende de dag alleen of via een panelgesprek voor het voetlicht. Een grote diversiteit van onderwerpen worden besproken in interactie met het aanwezige publiek. Financiën, genderproblematiek, de oorlog in Oekraïne, onderwijs, censuur, geopolitiek en mensenrechten zijn enkele van de vele onderwerpen die zijn gepasseerd. Tijdens de thematafels worden ‘oplossingen’ bedacht en deze worden weer gedeeld later in de avond. Ook zijn we deelgenoot geweest van de allereerste uitreiking van de Julian Assange award. Zowel internationaal als nationaal. Jeroen Pols en Willem Engel mochten de nieuwe prijs voor de eerste keer in ontvangst nemen.

Rond 10.00 uur sluiten we een lange maar zeer leerzame en inspirerende dag af en reizen we weer af richting de eigen regio…waar werk aan de winkel is.