Rubriek voeding

Rubriek Voeding

Onze voeding nu en in vroegere tijden.

Deze rubriek staat in het teken van zelfvoorzienendheid en kennis ten aanzien van voeding.

Wij zijn veel vergeten van wat de natuur ons verschaft. Ook worden we niet meer onderwezen om zelf ons eten te verbouwen. Er zijn er vele mooie boeken (en hebben we google) maar niet iedereen heeft de tijd, de mogelijkheid of de interesse om het uit te pluizen. Daarom wil ik jullie beetje bij beetje ons eetbare landschap bijbrengen  en leren je voeding zelf te verbouwen of voeding dichtbij te plukken.

Zevenblad (romeinse spinazie)

Volgens overlevering hebben de Romeinen destijds het zevenblad geplant in onze contreien als groente voor de strijders. Het was goed voedsel en werkte tegen scheurbuik. Later werd het ook wel armeluis spinazie genoemd.

In onze tijd wordt het vooral als een lastig onkruid gezien. Er is inderdaad lastig vanaf te komen omdat het enorme sterke en lange wortels onder de grond heeft. Wie kent het niet? In alle wilde tuinen te vinden. Als je tenminste een vochtige voedselrijke bodem hebt. Maar er is een prima manier om ervan af te komen: Ga het eten! Zevenblad is prima te eten en dat werd vroeger ook regelmatig gedaan. Zevenblad bevat vit. C, Kalium, Calcium, en magnesium. Je kan de bladeren rauw eten in een salade, of roerbakken. Ik zelf gebruik de jonge blaadjes in de soep.

Dus in plaats van het als onkruid te wieden kan je het lekker gaan opeten. Het kruid ontluikt stilletjes aan in Januari en vanaf Maart kan je de jonge blaadjes gaan plukken.

Daarbij is het ook ontzurend en daarom goed te gebruiken bij reuma en jicht. Zet er dan thee van de gekneusde bladeren kan je op de pijnlijke gewrichten leggen.

Smakelijk eten en doe er je voordeel mee.

Elisabeth